Covid-19 og fjernundervisning

Digitalisering i skolen

 

Dersom din skole stenges som følge av Covid-19 viruset, hva gjør dere da for å ivareta elevenes krav til opplæring?

Vi ønsker med dette blogginnlegget å gi noen enkle tips til hva som er viktig å tenke på når man får elever som havner i karantene, eller en hel skole stenges ned. 

 

Hvilke utfordringer står du overfor?

  • Hvordan gjennomføre effektiv fjernundervisning?
  • Hvordan kommunisere med andre lærere og til elever?
  • Tekniske løsninger? Hva har du? Hvordan bruker du det?
  • Hvordan ivareta personvernet til elevene?

 

Hvordan gjennomføre effektiv fjernundervisning?

Løsningene er mange og ulike. Din kommune har kanskje Google, Microsoft eller Apple sine løsninger. Alle tre kommer nå med nyttig informasjon til skoler over hele verden, med hjelp for at du skal kunne bruke mulighetene i verktøyene deres til fjernundervisning. 

Google

For de som bruker Google som plattform ligger det meste til rette for å drive effektiv og god fjernundervisning. Google har gode verktøy inkludert i sine systemer for å samhandle med andre, gi ut oppgaver og følge opp elevene via ulike typer oppgaver og gi dem formativ tilbakemelding. Google kom nettopp med en video om strategier for fjernundervisning. Her kan du få en del tips og triks på veien. For eksempel; Hvordan skaper du engasjement hos elevene når du ikke er fysisk til stede? Ved å lage interaktive dokumenter, pause i et videomøte i tjenesten Hangout for å sjekke om alle er med eller åpne opp for chatting mens møtet pågår. Du kan også sjekke ut informasjonen de har delt om situasjonen i verden og ressursene de tilbyr om fjernundervisning. 

Microsoft 

Office365 tilbyr gode løsninger for å drive fjernundervisning. Dersom kommunen har A1-lisenser, får du nå gratis tilgang til Teams. Les mer her. Microsoft Teams er selve navet i Office365 og er en chatbasert plattform hvor du som lærer har mulighet til å kommunisere med elevene dine gjennom tekst, lyd eller video. Du kan kommunisere en-til-en, gi fellesbeskjer og holde videoseminar for hele grupper om det er ønskelig. I Microsoft Teams finner du også løsninger for å kunne dele innhold i form av filer og mapper, samt distribuere og samle inn oppgaver gjennom et innebygget oppgaveverktøy. Dette, i kombinasjon med chat-løsningen, gir deg som lærer muligheten til å kunne ha en ganske tett undervisningssituasjon med elevgruppen. 

OneNote-klassenotatblokk er også en integrert del når man oppretter et klasse-team i Microsoft Teams. Dette er et verktøy som er spesielt utformet for å erstatte fagbøker og kladdebøker hos eleven. Selve programmet OneNote tilbyr en rekke funksjoner der lærer og elev kan skrive, tegne, sette inn bilder, filme videoer m.m. og vil da kunne brukes som en portefølje over elevens arbeid gjennom et skoleår. 

Microsoft kjører nå webinarer for hvordan drive remote opplæring.
Her kan man også finne egentrening om hvordan drive fjernundervisning.
Her er også litt teknisk om hvordan komme i gang med Teams.

Apple 

Med Apple-produkter er også mulighetene store for å drive målrettede læringsaktiviteter uten å befinne seg i klasserommet. Du kan kommunisere med elevene gjennom FaceTime, distribuere og samle inn oppgaver gjennom Skolearbeid, og elevene kan samhandle i produksjonsappene Keynote, Numbers og Pages. Læringsmateriell kan legges i Apple Bøker, og iTunesU kan brukes som et samhandlingssystem hvor elevene både kan hente ressurser og levere arbeid.

I norske klasserom er Apple sitt økosystem gjerne støttet opp av andre tjenester som Showbie, og mange benytter i tillegg enten Google eller Microsoft sine systemer (som beskrevet over).

Hvis din organisasjon har administrerte Apple-IDer, er tjenester som FaceTime og iMessage deaktivert som standard, men dette kan aktiveres av organisasjonen din.

 

Hvordan kommunisere med lærere og elever?

Utviklingstiden og undervisningen kan fint gjøres via ulike videobaserte måter å samhandle på. Igjen finnes det mange løsninger. De mest kjente er:

Microsoft Teams

Dersom skolen har Microsoft-lisenser kan man kjøre videomøter i Teams. Les mer i gruppen på Facebook.

Google

Hangout er tjenesten Google tilbyr. Du kan laste ned appen, invitere til andre til et møte i kalenderen din eller rett og slett skrive inn i nettleseren din: https://hangouts.google.com/

Her kan du sende meldinger, ha en videosamtale eller telefonsamtale.

Apple

Ved hjelp av Facetime kan du enkelt via din iPad, iPhone eller Mac starte en videosamtale med kontaktene dine. 

 

Andre:

Youtube live er en strømmetjeneste som du får tilgang til med en gratis privat Google-konto. (Youtube eies av Google)

Dersom du kun ønsker å strømme via webkamera, er dette en enkel måte for å kunne nå ut til mange. Sett opp enheten på et stativ, improviser en tavle, whiteboard eller lignende og du er klar. Live-strømmen kan justeres som åpen for alle, kun tilgjengelig med direkte-lenke eller du kan strømme privat og dele videofilen i ettertid. 

Slik gjør du: Lag en konto på Youtube og naviger deg til Youtube studio. Derfra velger du send direkte (et lite ikon øverst i høyre hjørne) og du er i gang med å strømme video til ubegrenset antall mottakere. Mottakere kan også chatte med deg og hverandre hvis du ønsker. 

 

 

 

Skype er en annen kjent tjeneste for å enten ha telefonsamtaler eller videosamtaler. Du kan installere Skype på din stasjonære pc, ditt nettbrett eller din telefon.

  

Tekniske løsninger? Hva har du? Hvordan bruker du det?

For at fjernundervisningen skal fungere effektivt må du ha det tekniske på plass. Det er viktig at du setter deg inn i verktøyene din kommune har. De aller fleste kommuner har  skytjenester og/eller en læringsplattform som Skooler, Showbie, Canvas og itslearning for å nevne noen. Felles for disse er at de har alle gode muligheter for samhandling mellom lærer og elev.I tillegg til løsninger du allerede har tilgang på i egen kommune, finnes det gode tips til hjelp og løsninger på internett. Du kan melde deg inn i ulike forumer på Facebook, eller via produsentene direkte. Under følger en oversikt. 

 

Facebookgrupper som går på spesifikk brukerstøtte til løsninger:

Microsoft Teams i skolen

Office 365 Education (engelsk)

Skoolerforum Norge

Showbie (engelsk)

Teachers using Google Suite for Education (engelsk)

itslearning

 

Mer generelle Facebook-grupper:

Skaperverksted i skolen

iPad i skolen

Minecraft Education Edition i klasserommet

Undervisningstips

 

Minecraft

My Minecraft journey, Lær deg alt du ønsker om Minecraft i undervisningen.

De utvider også tilgangen til lisenser frem til juni, sjekk ut informasjon her

Nyttig informasjon om Showbie

Showbie har en egen blogg der de publiserer informasjon, tips og triks som kan være nyttige i disse tider. Bloggen finner du på https://www.showbie.com/covid-19-complimentary-showbie-pro-socrative-pro-for-schools-moving-to-distance-learning/

*****OPPDATERT INFORMASJON******
Showbie ser seg nødt til å stenge for frie lisenser, da det har vært et så stort trykk på tjenesten at den ikke har taklet det. Eksisterende kunder som er enkeltstående skoler kan få fem nye lærerlisenser. Eksisterende kommuner som har lisenser kan søke om 25 lærer Pro-set ved å søke her: https://showbie.intercom-clicks.com/via/e…


Hvordan ivareta personvernet til elevene?

Det kan være greit å holde seg oppdatert på Datatilsynets råd og regelverk i forbindelse med Korona-smitten.

Det finnes mange gratis programmer, men du må huske på at det kanskje ikke er inngått en databehandleravtale med den løsningen. Hør derfor med din egen kommune for hvilke løsninger som er tilgjengelig for deg og din kommune. 

 

Behov for mer hjelp?

Har du behov for mer hjelp enn du har fått ved å lese dette, kan du ta kontakt med oss. Vi er utdanningspartner med både Microsoft, Apple og Google og har lang erfaring i omvendt undervisning, nettbaserte løsninger for samhandling, opplæring av pedagogisk personell og elever. Vi hjelper deg gjerne!

 

Vi kan tilby:

  • Webinar

Vi tilbyr gratis webinarer om hvordan du kan komme i gang med fjernundervisningen.

Eksempel: Fjernundervisning via Teams.

Våre konsulenter har laget mange enkle kom-i-gang-videoer om hvordan du skal komme i gang med ulike løsninger. Ta kontakt om du ønsker informasjon og lenker.

 

  • Teknisk støtte

Vi kan tilby support og service til de ulike løsningene som Teams, Hangout, Skooler etc. Vi tilbyr også support dersom du har nettbrett eller datamaskiner du ikke får til å bruke i fjernundervisningen. Ta kontakt om du ønsker mer informasjon.

 

  • Pedagogisk støtte

Vi har lang erfaring med å hjelpe skoler med å sette opp fjernundervisning og modellerer elevaktivteter for elevene. Vi kan modellere elevopplæringen på din plattform, om det er Microsoft, Apple eller Google, samt sette opp en plan for hvordan fjernundervisningen legges opp. Dette vil gi lærerne de nødvendige ferdighetene for å kunne fortsette fjernundervisningen på egenhånd. Se hvordan vi har jobbet i Lørenskog kommune med nettopp dette.

 

  • Hotline

Send oss en melding på vår Facebookside og spør om det du lurer på. Vi er tilgjengelige mellom kl.11:00-13:00 hver dag fremover.

 


En gratis bonus til slutt!

Vi ønsker å dele noe vi har brukt mye tid og energi på. Vi har laget en oversikt over alle nettressurser, kategorisert etter fag og den nye fagplanen. 

Her finner du garantert noen nye og spennende ressurser som du kan bruke i undervisningen. Det er fortsatt en beta-versjon, så gi oss gjerne tilbakemeldinger om du mener det mangler noen ressurser.Til slutt oppfordrer vi alle til å følge folkehelsemyndighetenes sin rettningslinjer for god smittehygiene. Hold deg gjerne også oppdatert på Utdanningsdirektoratets sider.

Anita Lundberg

Anita er grafiker og har jobbet i reklamebransjen i flere år. Hun er også utdannet lærer med mange års erfaring fra begynneropplæringen, og spesielt skrive- og leseopplæring med STL+ og digitale hjelpemidler. Hun er sertifisert Minecraft trainer og brenner for god pedagogisk bruk av digitale verktøy.

Andre blogginnlegg:

Jun 18, 2020

Vinnerne av vårens elevutfordring i Minecraft: Education Edition 2020

Les mer

Mar 30, 2020

Hvordan jeg har kommet meg gjennom to uker med hjemmeundervisning.

Les mer

Mar 11, 2020

Covid-19 og fjernundervisning

Les mer

Nov 22, 2019

Hvorfor kjøpe IT-utstyr av utdanningspartner?

Les mer

Sep 23, 2019

Hva skjer i det digitale klasserommet?

Les mer

Nov 20, 2019

Digitalisering? Hvordan gjøre det på best mulig måte?

Les mer


Vil du motta vårt nyhetsbrev? Registrer deg her:

Det ble feil.